
18 Kas 23. Kalite Kongresi’nde “UN Global Compact” başlıklı bir panel gerçekleşti
(18 Kasım 2014, İstanbul) Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve TÜSİAD’ın işbirliği ile düzenlenen 23. Kalite Kongresi kapsamında, 18 Kasım 2014 Salı günü “UN Global Compact” başlıklı bir panel gerçekleşti.
Oturum başkanlığını ARGE Danışmanlık YK Başkanı ve Global Compact Türkiye ve Global Compact Ulusal Ağlar Dünya Başkanı Dr. Yılmaz Argüden’in gerçekleştirdiği panelde, Borusan Holding Kurumsal İletişim Yöneticisi Şule Yücebıyık, Boyner Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yöneticisi Aysun Sayın, Koç Holding Dış İlişkiler ve KSS Koordinatörü Aylin Gezgüç ve Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak yer aldı.
Koç Holding Dış İlişkiler ve KSS Koordinatörü Aylin Gezgüç oturumda yaptığı konuşmada, zamanın ruhunu en güzel yansıtan çerçeveyi UN Global Compact’in sunduğunu belirterek, UNGC’nin polislik görevi taşımadığı için sürekli kendi belirledikleri hedeflere yönelik çalışmaları desteklediğini anlattı. Gezgüç, KSS projeleri kapsamında Koç Holding’in 81 ilde 260 okulla yürüttüğü ve çarpan etkisi yaratan meslek lisesi projelerinin başarısından bahsederek Koç Holding dışından 44 şirketin de bu çalışmalarda yer aldıklarını sözlerine ekledi. Borsa İstanbul’un tanıttığı Sürdürülebilirlik Endeksi’nin bu alanda yapılan çalışmaların ulaştığı noktayı gösterdiğini belirten Gezgüç, Sürdürülebilirlik Endeksi’nin tanıtılmasına ulaşan bu yolculuğa başlangıç için UN Global Compact’ın doğru bir adres olduğunu söyledi.
Boyner Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yöneticisi Aysun Sayın konuşmasında kadınların yurttaşlık hakkının teslim ediliyor olması için özel sektöre sorumluluk düştüğüne inandıklarını belirterek, Boyner Holding’in Kadının Güçlenmesi Prensipleri CEO Liderlik ödülünü getiren uygulamalarını tedarik zincirine taşıma taahhüdünde bulunduğunu iletti. Sayın, UNGC’nin 10 temel ilke ile bir bütün sunarak topyekün bir yönetim stratejisi sunduğunu ifade etti.
Sabancı Holding Kurumsal İletişim Direktörü Suat Özyaprak konuşmasında sürdürülebilirliği iş süreçlerinde aktif olarak uygulamayı sürekli gözettiklerini belirterek, sadece kar gözeten iş süreçlerinin artık günümüz dünyasında kabul edilebilir olmadığını dile getirdi. Özyaprak, Sabancı Üniversitesi’nin Sorumluluk Sahibi Yönetim İlkeleri girişiminin Öncüler Grubunda yer aldığını anlatarak üniversitenin kuruldaki Türkiye’de tek üniversite niteliğini taşıdığını kaydetti.
Geleceğin liderlerini sadece ders başarısı odaklı değil, sürdürülebilirliği gözeten bir anlayışla yetiştirmenin çok değerli olduğunu anlatan ARGE Danışmanlık YK Başkanı ve Global Compact Türkiye ve Ulusal Ağlar Dünya Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, bu bağlamda Sabancı Üniversitesi’nin Sorumluluk Sahibi Yönetim İlkeleri girişiminin Öncüler Grubunda yer almasının çok önemli olduğunu ifade etti.
Borusan Holding Kurumsal İletişim Yöneticisi Şule Yücebıyık ise konuşmasında her zaman sosyal sorumluluk çalışmalarının öncelikle içselleştirilmesi gerektiğine inandığını belirterek, “Soma faciasında çalışanlarımızdan gelen harekete geçme çağrısı, içeride bu refleksin geliştiğini gösterdi” dedi. Borusan Holding’in bu sene Kadının Güçlenmesi İlkeleri girişiminin Liderlik Grubuna seçildiğini belirten Yücebıyık, “Türkiye’nin kalkınma hedefini yakalaması için kadının rolünün gözardı edilebilecek bir etken olmadığını söyledi.
Dr. Yılmaz Argüden, bu paneli gerçekleştiren Türkiye’nin ilk işletme dışı imzacısı olan KalDer’e teşekkürlerini iletirken, Türkiye’de UN Global Compact’in yaygınlaştırılmasında KalDer’in güçlü teşkilat yapısının öneminden bahsetti. Türk şirketleri arasında yakın zamanda CDP Liderler Endeksi’ne giren Tofaş, Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’ne giren Anadolu Efes, Global Compact’in GC100 endeksine giren Coca-Cola İçecek, Global Compact Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Danışma Kurulu’na giren Boyner Holding, Kadının Güçlenmesi İlkeleri Danışma Kurulu’na katılan Borusan Holding’in başarılarını tebrik eden Dr. Argüden, sürdürülebilirliği stratejilerinin odak noktaları arasında bulunduran şirketlerin dünya çapında yarattıkları etkinin gözlemlenebilir olduğunu ifade etti.
Türkiye’den daha çok şirketi UN Global Compact yolculuğuna dahil etmek için daha fazla KOBİ’lere ulaşılması gerektiğini belirten Dr. Argüden, bu bağlamda Global Compact Türkiye’nin yürüttüğü “Doğal Paydaşlarla Çarpan Etkisini Artırma” (Leveraging Natural Allies) stratejisinden bahsederek geniş tedarik zincirine sahip şirketler üzerinden UN Global Compact’in yaygınlaştırılması, basın üzerinden sürdürülebilirlik çalışmalarına dikkat çekilmesi ve finans sektörü üzerinden kredi koşullarına sürdürülebilirlik hedeflerinin tanımlanması yönünde çalışmalar yapıldığını ifade etti. Dr. Argüden kapanışta 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi için yapılan Türkiye Ulusal İstişare sürecinden bahsederek kaliteli eğitimle genç işsizliğinin azaltılması, kadının iş gücüne katılımına destek olacak şekilde çalışma koşullarının geliştirilmesi ve her seviyede yönetişim anlayışının başarılı şekilde uygulanmasının ulusal kalkınma öncelikleri olarak gözlemlendiğini sözlerine ekledi.