Barış İçin İş Dünyası Platformu BM Liderler Zirvesi’nde Duyuruldu

(19 Eylül 2013, New York, ABD) İş yeri ve pazar yerinin tarafsız zeminleri ve de büyük veya küçük fark etmeksizin işletmelerin yerleşmiş ve güçlü toplumlarda iş yapma ihtiyacı, yeni Barış İçin İş Dünyası girişiminin araçlarıdır.

Üç yılda bir gerçekleşen BM Global Compact Liderler Zirvesi’nde BM Genel-Sekreteri tarafından 20 Eylül 2013 tarihinde resmiyete kavuşacak olan platform, işletmeleri geniş çevrelerde barışa katkı sağlayacak, sürtüşmelerin yaşandığı dönemler dahil olmak üzere çatışma ve çatışma sonrası uzlaştırmaya katkıda bulunacak faaliyetlere yönlendirecektir.

BM Global Compact’in – dünyanın en büyük kurumsal sürüdürlebilirlik ağı – 17 yerel ülke ağı adına katılan şirketlerin ve bağımsız olarak katılan 45’ten fazla şirketlerin temsilcileri Global Compact Zirvesi’nin başlangıç etkinliğinde bugün bir araya geldiler.

Global Compact Türkiye’nin de Kurucu Yerel Ağlar arasında, Türkiye’den Alvimedica şirketinin de Kurucu İmzacılar arasında yer aldığı bu girişim on yıldan fazla süren bir hazırlık süreci ve dünyanın bir çok yerinden şirketlerin uygulamaları üzerine kurulmuştur. Bu vesileyle Global Compact Türkiye, Uganda’dan Hollanda’ya kadar bir çok Yerel Ağ ile gerçekleştirdiği çalışmalara ve yaygın çalışma alanlarına (çevre, insan hakları, yolsuzlukla mücadele vb.) bir yenisini daha eklemiştir. BM Global Compact Yerel Ağlar Danışma Grubu’nda Doğu Avrupa Temsilcisi görevini de yürüten Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulusal Temsilci Dr. Yılmaz Argüden, Kafkaslar İş İnisiyatifi, TOBB Filistin Organize Sanayi Bölgesi, Sudan İnisiyatifi, UNDP Bölgesel Özel Sektör Merkezi gibi çalışmalarına bir yenisi olarak Barış İçin İş Dünyası platformunu eklemekten mutluluk duyduklarını belirtti. BM Genel-Sekreteri Ban Ki-moon’un da yer aldığı Liderler Zirvesi’nde gerçekleştirilen bu inisiyatifin açılış panelinde bir sunum gerçekleştiren Dr. Argüden, Türk iş dünyasının Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” anlayışını benimsediğini ve bu zor coğrafyada barışın ekonomik gelişmenin tetikleyicisi olması için çalışacağını sözlerine ekledi.

Bu platform barışı yaygınlaştırmak için kamu-özel sektör diyaloğunu ve işletmelerin desteğini artırmak ve güçlendirmek için bir sonraki adımdır.

Şirketler, yatırımcılar ve iş ağları tarafından başarılı faaliyetlerin belgelenmesi bugünkü tanıtım etkinliğinde bir kaynak sunumunda gerçekleştirildi. “Sorumlu İşletmeler Barışı Genişletiyor”, şirketlerin, yatırımcıların ve yerel ağların barışa olumlu katkı sağlamak için basit bir anlayış sunuyor ve önlemler ve faaliyetler önerisinde bulunuyor.

Buna ek olarak, yeni Barış İçin İş dünyası platformu altyapı gelişimi sağlayacaktır; kültürler ve inançlar arası anlayış ve müsamaha, girişimcilik ve meslek geliştirme, özellikle mülteciler veya çatışma mağdurlarına yemek, su ve sığınak ve de iş eğitimi sağlayacaktır.

Royal Dutch/Shell Grup eski Yönetim Kurulu Başkanı, Hermes Equity Ownership Yönetim Kurulu Başkanı ve BM Global Compact Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sir Mark Moody-Stuart, “Bu çalışma alanının platformuna katılmak şirketlerin zor durumda bulunan bölgelerde riskleri daha iyi tanımlama ve yönetmelerine imkan sağlayacak, yerel öncelikleri belirlemeye yönelik diyaloglara yönlendirecek, gruplar arasında arabuluculuk rolü oynayacak ve dünyanın diğer bölgelerindeki deneyimlerden faydalanmalarını sağlayacaktır” şeklinde açıklamada bulundu. “Şirketlerin daha yerleşik durumlarda dünya çapında barışı desteklemelerini sağlamakla beraber yurtdışında faaliyet gösteren ortaklarının çatışma veya yüksek risk altındaki durumlarda varlıklarına destek olacaktır” diye sözlerine ekledi.

Yerel içeriğin önemi göz önünde bulundurulursa, Sir Mark bu platformun eşsiz bir özelliğinin şirketlerin yanı sıra dünya çapında Global Compact Yerel Ağlarının da bu girişime katılabilmesi olduğunu belirtti. Bu yerel ağlar giderek şirketlerin ve diğerlerin deneyimlerini paylaşabileceği ve her ülkeye özgü önemli etkenlere odaklanabilecekleri birer merkez haline geldiklerini belirtti.

Bu yeni girişimin bir ortağı da Oslo Barış İçin İş Dünyası Ödülleri’dir.

Barış İçin İş Dünyası’nın 20 Eylül’de resmileştirilmesi etkinliğinin diğer katılımcıları arasında Uluslararası Ticaret Odası Genel-Sekreteri Jean Guy Carrier ve Petrol ve Doğalgaz Ltd. (ONGC) Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetici Direktörü Sudhir Vasudeva da yer aldılar.

Bir sonraki gün, 21 Eylül Cumartesi, BM Ululsararası Barış Günü’dür.

Barış İçin İş Dünyası Kurucuları

Global Compact Yerel Ağları

Türkiye, Kanada, Kolombiya, Mısır, Almanya, Hindistan, Endonezya, Irak, İsrail, Meksika. Nijerya, Pakistan, Kore Cumhuriyeti, Sri Lanka, Sudan, Uganda ve İngiltere’dir. Buna ek olarak Latin Amerika ve Karayipler Global Compact Bölgesel Destek Merkezi, Yerel Ağları destek adına yer almıştır.

Şirketler

Alvimedica (Türkiye), ANDESCO (Kolombiya), Bahrian Travel (Sudan), Barrick Gold Corporation (Kanada), Better Life Education Ltd (Miyanmar), Blue Moon Ltd (Mısır), Bogota Ticaret Odası (Kolombiya), Burns & Baker Associates Pty Ltd (Avustralya), Karayipler Ticaret ve Kalkınma Ofisi Ltd (Trinidad & Tobago), Carlos Alberto Palta (Kolombiya), CIWI (Almanya), The CSR Agency (Romanya), CTC Group (Sudan), Dal Motors Group (Sudan), Empressa de Energia de Bogota (Kolombiya), E-Prospects (İngiltere), Happy Forest International Group (Çin), INDUPALMA (Kolombiya), ISAGEN (Kolombiya), Khalid Emran Ltd (Afganistan), Lonmin (İngiltere), Magma Ingeniero Contratistas SAS (Kolombiya), Mainstay Property Solutions (Tayland), Mas Holdings (Sri Lanka), Monsour (Mısır), Mynamar Polestar Travel & Tours (Miyanmar), ONGC (Hindistan), Pacific Rubiales Energy (Kolombiya), PT Martina Berto, Tbk (Endonezya), PT Rajawali Corpora (Endonezya),  PT Singaland Asetama (Endonezya), PT Tandan Sawita Papua (Endonezya), PT Trans Javagas Pipeline (Endonezya), Pulau Umang Resort Hotel of PT Griya Sukses Mandiri (Endonezya), Sagya (Sudan), Sakhi Barbar Construction Company (Afganistan), Sinopec (Çin) ,Sudatel (Sudan), Sutrac (Sudan), Telefonica Colombia (Kolombiya), Tipiel S.A. (Kolombiya), Toks (Meksika), Unilever (İngiltere & Hollanda), Virtusa (Sri Lanka).

X