BM Genel Sekreteri, Kenyalı Sanda Ojiambo’yu UN Global Compact’in Yeni CEO’su Olarak Atadı

 

Kenyalı yönetici, dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişiminin CEO’su olarak 17 Haziran 2020’de görevi Lise Kingo’dan devralacak.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, New York, 22 Mayıs 2020—Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres bugün Kenyalı Sanda Ojiambo’nun United Nations Global Compact CEO’su olarak atandığını duyurdu. BM Genel Sekreteri bu göreve ikinci kadın olarak Ojiambo’yu atarken, Danimarkalı Lise Kingo’nun Global Compact’ın çalışmalarının yönlendirilmesinde ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına giden yolda Global Compact’ın katkılarının arttırılmasında gösterdiği özveri ve stratejik liderlikten ötürü Kingo’ya müteşekkir olduğunu söyledi.

Görevi 17 Haziran 2020’de devralacak Ojiambo, 20 yıllık deneyimiyle UN Global Compact’ın yeni döneminde sürdürülebilir şirketler ve paydaşlarıyla küresel harekete öncü olmasını ve özel sektörün Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına giden yolda tüm gücüyle katkı vermesini sağlayacak. 2010’dan bu yana Kenya’da Safaricom Plc şirketinin Sürdürülebilir İş ve Sosyal Etki Direktörü olan Ojiambo, 2008’den 2010’a kadar Safaricom ve MPESA Derneklerinin Kıdemli Yöneticisi olarak Safaricom ve BM ajansları arasında birtakım kamu-özel işbirliği girişiminin uygulanmasına liderlik etti.

Ojiambo kariyeri boyunca kilit iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkiler kurdu ve yönetti, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve CARE International ile birlikte Somali’de kapasite geliştirme çalışmaları yürüttü. Ojiambo ABD’deki Minnesota Üniversitesi’nden Kamu Politikaları alanında Yüksek Lisans; Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden ise Ekonomi ve Uluslararası Kalkınma alanında Lisans Derecesini aldı.
Global Compact’in yeni CEO’su olarak atanan Sanda Ojiambo şunları söyledi: “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını desteklemek üzere UN Global Compact’ın 10 İlkesi aracılığıyla şirketleri harekete geçirme misyonunu ileriye taşımam için BM Genel Sekreteri tarafından bu göreve atanmış olmaktan onur duyuyorum”. Ojiambo sözlerine şöyle devam etti: “Lise Kingo’yu beş yıllık örnek liderliğinden dolayı tebrik ediyor; çok yakında dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişiminin bir parçası olmayı sabırsızlıkla bekliyorum.”


Lise Kingo, Sanda Ojiambo ile birlikte. Eylül 2018, New York.

Geçen yılın sonunda, beş yıl boyunca yürüttüğü CEO’luk görevinden Haziran’da ayrılacağını duyuran Lise Kingo ise BM Genel Sekreteri’nin bu atamasını memnuniyetle karşıladı.

Kingo şunları söyledi: “Görevimi Küresel Güney’den (Global South), UN Global Compact’ı bir sonraki dönemine hazırlayacak güçlü bir kadın lidere devretmekten mutluluk duyuyorum. Sanda’nın dünya çapındaki deneyiminin, sarsılmaz dürüstlüğünün ve ilham veren vizyonunun UN Global Compact’ın etkisini arttıracağına ve arzu ettiğimiz dünyaya ulaşmak üzere sürdürülebilir şirketler ve paydaşlardan oluşan küresel harekete öncülük etme çabalarımızı hızlandıracağına olan güvenim tam.”

Kingo 16 Haziran’da, 20 yıldır daha iyi bir dünya için iş dünyasını bir araya getiren UN Global Compact Liderler Zirvesi’nde görevini halefine devredecek. Liderler Zirvesi, iş dünyası, hükümet, Birleşmiş Milletler, sivil toplum ve akademinin lider isimleriyle online ortamda bir araya gelecek. 26 saat sürecek zirvede kimseyi geride bırakmayan, adil, düşük karbonlu ve iklim değişikliğine dirençli bir dünya için yeni bir yön belirlemek üzere daha kapsayıcı ekonomileri ve toplumları nasıl yeniden inşa edebileceğimiz konuşulacak.

 

X