Global Compact Türkiye “Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu” Toplandı

(30 Kasım 2016, Ankara) Global Compact (Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi) Türkiye Ağı’na bağlı olarak TİSK’in koordinasyonunda faaliyet gösteren Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu, 2016 yılının ikinci toplantısını 30 Kasım 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler Türkiye Merkezi’nde yaptı. Toplantıya BM ILO, BM Nüfus Fonu, BM Kadının Güçlenmesi Birimi, TÜSİAD, WEPs (BM Kadının Güçlenmesi İlkeleri) İş Dünyası Sözcüsü SUTEKS, üye şirket, STK ve belediyelerin temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TİSK Genel Sekreter Yardımcısı ve GC Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat İlter, Yönetim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda Yeşim Tekstil Temsilcisi Dilek Cesur’un ve Eczacıbaşı Holding Temsilcisi Ata Selçuk’un Eş Başkanlar olarak görevlendirilmesini oylamaya sundu. Önerinin oy birliği ile kabulünden sonra Cesur ve Selçuk birer konuşma yaparak görüşlerini açıkladılar.

GC Türkiye İstanbul Koordinatörü Derin Şenerdem, Global Compact 2020 Stratejisi konulu sunumunda Çalışma Grubu Üyelerine, 24-27 Ekim 2016 tarihleri arasında Dubai’de düzenlenen GC Yerel Ağlar Toplantısı’nda açıklanan, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve yapısal değişimler ışığında GC’de benimsenen yeni strateji ve düzenlemeleri aktardı.

WEPs İş Dünyası Sözcüsü Nur Ger, “2016 WEPs Farkındalık Çalışmaları” konulu sunumunda, Çalışma Grubu olarak en önemli hedeflerinin Türkiye’de WEPs’i imzalayan şirket sayısını artırmak ve bir ulusal kampanya düzenleyerek özel sektör ve toplum nezdinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve WEPs farkındalığını geliştirmek olduğunu ifade etti. Bu bağlamda yapılan çalışmalara değinen Ger, Türkiye’de imzacı sayısını 9 ayda ikiye katlayarak 123 imzacıya ulaştıklarını ve ülkemizin böylece Japonya’nın ardından imzacı sayısı bakımından dünyada ikinci sıraya yükseldiğini belirtti.  Nur Ger 2017 yılında yapılması düşünülen faaliyetleri de sıraladı.

BM Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) Program Uzmanı Mehtap Tatar WEPs Uygulama Rehberi’nin Türkçe hazırlanan son taslağını tanıtarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Rehber’in hazırlanma amacının;  şirketlerin her bir ilkenin dinamiklerini ve şirket çalışmalarının kadınların ekonomik güçlenmesine nasıl hizmet edebileceğini anlamalarını sağlamak, kadının güçlenmesi için hedefler belirlemelerine, sonuçları ölçmelerine ve değerlendirmelerine yardım etmek olduğunu söyleyen Tatar, Rehber’de şirketlerin başarılı örneklerine de yer verdiklerini belirtti.

Eş Başkan Ata Selçuk, imzacıların Kadının Güçlenmesi ve WEPs alanındaki çalışmalarını ölçmenin, paylaşım zeminini genişletmenin, söylemlerin etkisini artırmanın ve birleştirmenin hedef alınması gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda bir yol haritası belirlendiğini belirten Selçuk, çalışmaların olumlu sonuçlarının tam olarak 2018 yılında elde edileceğini kaydetti.

İletişim Grubu çalışmalarını anlatan Eş Başkan Dilek Cesur, 2017 yılında yapılacak etkinlikler hakkında bilgi vererek, Çalışma Grubunun iletişiminde esas alınan amaç, hedef kitle ve mesajlara değindi.  Cesur, 2016 yılında Çalışma Grubunun basına yansıyan faaliyetlerini hatırlattıktan sonra, Mayıs ayında yayımlanan Çalışma Grubu e-Bülteninin etkilerini aktardı.

Toplantının son bölümünde Çalışma Grubu Üyeleri kadının güçlenmesine katkı olarak yaptıkları ve yapmayı planladıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi. Bu bölümde söz alan UNFPA Program Sorumlusu Meltem Ağduk, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Nilgün Berk, AGADER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tokalak, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Dilek Üzümcüler, Koç Holding Sürdürülebilirlik Uzmanı Mısra Özkuş, BPW Türkiye Genel Sekreteri Selda Alemdar Dinçer, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Genel Sekreteri Demet Özdamar, Garanti Bankası Sürdürülebilirlik Yönetmeni Ceren Solak Yılmaz ve Seger A.Ş. Kurumsal İletişim Sorumlusu Eren Yörükoğlu kuruluşlarının etkinliklerini anlattı. Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu’nun gelecek toplantısı 2017 Şubat ayında İstanbul’da yapılacak.

X