
05 Mar Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu Kuruldu
(05 Mart 2019, İzmir) Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun ardından ikinci Platform olan Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu; ESİAD ve İZİKAD işbirliği ve Sun Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Jimmy Key Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Ünlütürk ve Yaşar Holding CEO’su Dr. Mehmet Aktaş’ın eşbaşkanlığı ile kuruldu.
Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (ESİAD) ev sahipliği yaptığı, İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından gerçekleştirilen “İşyerinde Kadının Güçlenmesi Zirvesi”nde Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu’nun lansmanı yapıldı. Global Compact Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu’nun eş başkanlığını ESİAD Yönetim Kurulu üyeleri Sun Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Jimmy Key Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Ünlütürk ve Yaşar Holding CEO’su Dr. Mehmet Aktaş üstlendi.
Zirvede, 30’un üzerinde firma Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (Women’s Empowerment Principles – WEPs) imza attı.
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri açılış konuşmasında “Hem Global Compact imzacısı hem de İZİKAD işbirliğiyle Global Compact Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu’nun yürütücüsü olduk. Bu mecra ile kadınların iş yerinde, piyasalarda ve toplumda güçlenmesini sağlamak amacıyla en iyi uygulama örneklerini geliştirmeyi, yaygınlaştırmayı ve bu uygulamalara yönelik politika önerileri oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Kadının Güçlenmesi Birimi üyesi olarak WEPS prensiplerini desteklemek ve yaygınlaştırmak için yaptıkları projeler ve faaliyetlerle, kadın istihdam oranının ve girişimci kadın sayısının artması yolunda çalıştıklarını söyleyen İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, “Amacımız dünyada ve Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaların, İzmir iş dünyasında yayılması ve kadın dostu firmaların artmasıdır” dedi.
Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Eşbaşkanı Dilek Cesur, Bursa ve İzmir’de kurulan bu platformlarla amaçlarının kadının güçlenmesine yönelik Türkiye çapına yapılan çalışmaların bölgesel işbirlikleri ve deneyim paylaşımları ile daha etkin hale getirilmesi olduğunu paylaştı. Cesur, sınırlı kaynakların etkin kullanımı açısından işbirliği ve güç birliğinin önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacağına dikkat çekti.
BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi Programlar Yöneticisi ve Ülke Direktör Vekili Zeliha Ünaldı, “Şu anki rakamlar toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için yüzlerce yıl gerektiğini gösteriyor ama bizim o kadar vaktimiz olmadığı için bu işi biraz hızlandırmak gerekiyor. Bunun için de işin en önemli ortaklarından biri özel sektör. Türkiye’de 22 milyon civarında kayıtlı işgücü var, bunun yüzde 87’si özel sektörde istihdam ediliyor. Özel sektörün bu süreci hızlandırıcı gücü buradan geliyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından düzenlenen panelde, IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür moderatörlüğünde Global Compact Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu eş başkanları Sun Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Jimmy Key Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Ünlütürk ve Yaşar Holding CEO’su Dr. Mehmet Aktaş ile WEPS imzacısı İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ece Elbirlik Ürkmez Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde iş yaşamında kadının güçlendirilmesine yönelik iyi uygulama örneklerini paylaştı.
Zirvenin kapanış konuşmasını yapan oyuncu Gupse Özay ise Türkiye’de ve AB’de kadının sinema sektöründeki rolünü konuklarla paylaştı.