İklim Değişikliği ve Çevre

Dünyamız iklim değişikliği, su, enerji, biyoçeşitlilik ve tarım gibi birçok alanda artan ve birbirini etkileyen çevresel krizlerle karşı karşıya. İş dünyası, bu çevresel krizlerin aşılmasına yönelik atacağı cesur adımlarla dönüştürücü gücünü ortaya koyabilir. UN Global Compact Türkiye, sürdürülebilir bir dünya ve toplum için, 10 İlke ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde özel sektörü iklim değişikliği ve çevre konularında ortak sorunların çözümü için bir araya getirmeyi ve paydaşlarla işbirliği halinde yeni girişimlere öncülük etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda iş dünyasının bu alanlardaki taahhüt ve ilerlemelerini hızlandırmalarına destek olacak kaynaklar, eğitimler, programlar ve işbirliği platformları sunuyor.

  • İklim Hedefi Hızlandırma Programı

    İklim Hedefi Hızlandırma Programı, iklim nötr olma yolunda bilime dayalı emisyon hedeflerinde ilerleme kaydetmek isteyen ve net sıfıra geçiş stratejisi oluşturabilmek için bir yol haritasına ihtiyaç duyan UN Global Compact şirketleri için altı aylık bir hızlandırma programıdır. 

    Detaylı bilgi için tıklayınız.

    İklim Eylemi Deneyim Paylaşım Grubu

    Deneyim Paylaşım Grubu şirketlerin, iklim değişikliği ile mücadele alanında iyi uygulamaları ve deneyimleri paylaşma, birbirinde öğrenme, trendleri yakalama ve yeni bağlantılar kurma imkanı sunuyor.


    2024 yılında UN Global Compact Türkiye,  BUSİAD ve KalDer Bursa iş birliğinde İklim Eylemi Deneyim Paylaşım Grubu Toplantıları Mayıs ve Haziran aylarında olmak üzere iki kez gerçekleştirildi. 
     

    Detaylı bilgi için tıklayınız.

  • Science Based Target inisiyatifi- SBTi (Bilim Temelli Hedefler inisiyatifi) Bilgilendirme Oturumları

    UN Global Compact Türkiye, TÜSİAD ve WWF Türkiye işbirliğinde düzenlenen bu webinar serisinde SBTi standartlarının gelişimi ve kapsamı hakkında bilgilendirme yapılarak SBTi taahhüdü vermiş şirketlerin deneyimleri paylaşılıyor.


    Oturumları izlemek için lütfen tıklayınız.
     

    İklim Değişikliğine Uyum İçin Adil Geçiş: İş Dünyası İçin Bilgilendirme Raporu

    Raporda iş dünyasının karşı karşıya kaldığı iklim riskleri, şirketlerin iklim değişikliği ile uyumlu bir sosyal yaklaşım benimsemesinin önemi, iklim değişikliğine uyum için adil geçişi iş stratejisine dahil etmenin zorlukları ve fırsatları yer almaktadır.
     

    Raporu indirmek için lütfen tıklayınız.

    Biyoçeşitlilik Webinarı

    WWF-Türkiye işbirliğinde gerçekleştirilen Biyoçeşitlilik Webinarında, biyoçeşitliliğin iş dünyası açısından kritik önemi, biyoçeşitlilik alanında küresel gelişmeler, girişimler ve Doğa için Bilim Temelli Hedefler (SBTn) hakkında bilgi verilerek şirketlerin biyoçeşitliliği iş stratejilerine nasıl entegre edebileceklerine dair öneriler ve iyi uygulama örnekleri sunuldu.

    Biyoçeşitlilik Webinarına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. 

    İklim Değişikliği Eğitimi

    İklim Değişikliği Eğitiminde iklim değişikliği ile mücadelede iş dünyasının rolü, küresel & yerel regülasyonlar, Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) ve raporlama standartları ele alındı.

    Eğitimin kaydına bu linkten ulaşabilirsiniz.

    Tedarik Zincirlerinde Adil Geçiş Bilgilendirme Raporu

    Bu rapor, şirketlerin geçiş planlamalarının ve risk yönetimi stratejilerinin merkezine adil geçişi yerleştirerek ve bunu genel iş yönetiminin önemli bir unsuru haline getirerek tedarik zincirleri aracılığıyla maruz kaldıkları farklı iklim
    risklerini nasıl daha iyi yönetebileceklerini açıklamaktadır.

    Raporu indirmek için lütfen tıklayınız.

    Adil Geçiş ve Yenilenebilir Enerji İş Dünyası Bilgilendirme Raporu

    Bu rapor, yükselen ulusal adil geçiş politikalarının bağlamına, iş dünyasının bu politikaları sorumluluk bilinciyle etkilemesi için savunuculuk gündemine, şirketlerden en iyi uygulama örnekleriyle başarı faktörlerine ve şirketlerin, Paris Anlaşması ile 2030 Gündeminin hedeflerini destekleyici biçimde kendi kurumları içinde ve dışında adil geçişi ilerletmesi için 10 tavsiyeye yer vermektedir.

    Raporu indirmek için lütfen tıklayınız.

    Adil Geçişin Finansmanı İş Dünyası Bilgilendirme Raporu

    Bu raporda  adil geçişin sağlanması için finansmanın önemi ele alınmaktadır. Rapor finans yöneticileri, kurumların finans departmanları, yatırımlardan sorumlu yöneticiler, risk yönetiminden sorumlu yöneticiler ve politika yapıcılar da dahil olmak üzere başlıca finans aktörlerini bu potansiyeli geliştirmeye ve gerçekleştirmeye davet etmektedir. 

    Raporu indirmek için lütfen tıklayınız.

    UN Global Compact Akademisi

    UN Global Compact Akademisi, irketinizi günümüzün en acil sürdürülebilirlik sorunlarına yönelik harekete geçirebileceğiniz, şirketinize özel zorluklarınız ve ihtiyaçlarınızla ilgili uygulanabilir bilgiler ve en iyi uygulamaları sunan bir dijital eğitim platformudur.


    UNGC Akademisine ulaşmak için tıklayınız.

    UN Global Compact Kütüphanesi

    UN Global Compact Kütüphanesi, sürdürülebilirliğin birçok farklı alanında iş dünyasına yol gösteren rapor, yayın ve kaynakların yer aldığı dijital platformdur.


    İklim değişikliği ve çevre alanındaki yayınlar için lütfen tıklayınız.

  • İş Dünyası Plastik Girişimi (İPG)

    UN Global Compact Türkiye, SKD Türkiye ve TÜSİAD tarafından hayata geçirilen İş Dünyası Plastik Girişimi (İPG) özel sektör kuruluşlarının plastik kirliliğini azaltmaya yönelik taahhüt vermelerini ve taahhütlerinde ilerlemeyi yıllık olarak raporlamalarını amaçlamaktadır. 

    İPG hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

    Forward Faster (Daha Hızlı, Daha İleri) Girişimi

    United Nations Global Compact, “Daha Hızlı, Daha İleri" (Forward Faster) girişimi ile şirketleri 2030 yılına kadar:

    İklim Eylemi alanında;

    • 1,5°C yolunda bilim temelli net sıfır emisyon azaltma hedeflerini belirlemeye ve en geç 2030’a kadar küresel emisyonları yarıya indirmeye, 2050’ye kadar net sıfıra ulaşma amacını ortaya koymaya,
    • İklim değişikliği risklerini azaltmaya; uyum tedbirlerinin sosyal etkilerine odaklanan somut aksiyonlar alarak adil geçişe katkıda bulunmaya ve bu süreçte işçiler, sendikalar, yerel topluluklar ve tedarikçilerle işbirliği içerisinde hareket etmeye davet ediyor.

    Su Dirençliliği alanında;

    • Küresel operasyonlar ve tedarik zincirleri çapında su dirençliliğini arttırmaya ve 2030’a kadar su stresi yaşayan en az 100 önceliklendirilmiş kırılgan havzada kolektif pozitif su etkisi yaratmak için güçleri birleştirmeye davet ediyor.

    Detaylı bilgi almak ve girişime katılmak için lütfen tıklayınız.
     

    CEO Water Mandate (CEO Su Koruyuculuğu Girişimi)

    Birleşmiş Miletler Genel Sekreteri ve UN Global Compact tarafından kurulan, Pacific Institute işbirliği ile hayata geçen CEO Su Koruyuculuğu Girişimi (CEO Water Mandate), iş dünyası liderlerini su, hijyen ve SKA’larkonusunda harekete geçirmektedir. CEO Su Koruyuculuğu girişimine taahhüt eden şirketler, su koruyuculuğuna ilişkin 6 alanda aksiyon alarak su risklerini yönetmektedir. CEO Water Mandate girişimine katılmak için şirketinizin UN Global Compact üyesi olması, girişimin 6 faaliyet alanında çalışma yapması ve her yıl ilerlemeleri raporlaması gerekmektedir.
     

    CEO Water Mandate hakkında detaylı bilgi ve taahhüt vermek için tıklayınız. 

    Science Based Target inisiyatifi- SBTi (Bilim Temelli Hedefler inisiyatifi)

    UN Global Compact, CDP (Carbon Disclosure Project), WRI (World Recourses Institue) ve WWF (World Wide Fund Nature) tarafından kurulan SBTi, şirketlerin sera gazı emisyonlarının azaltılması ve net sıfır hedefinin tutturulabilmesi için şirketlere uluslararası standartlara ve iklim bilimine uyumlu bir metodoloji ve yol haritası sunuyor. SBTi’a katılan şirketler belirledikleri hedefleri uzman bir gruba doğrulatıyor ve ilerlemelerini her sene raporluyor.

    Science Based Target inisiyatifi- SBTi (Bilim Temelli Hedefler inisiyatifi) hakkında detaylı bilgi ve taahhüt vermek için tıklayınız.

Etkinlikler

İklim Hedefi Hızlandırma Programı: Deneyim Paylaşım Toplantısı

31 Ekim 2024, 14.00-16.30
Fiziki Etkinlik