
27 Eyl İş Dünyası Sesini Birleşmiş Milletler Genel Kurul Haftasına Taşıdı
(23 – 27 Eylül, New York) 23 – 27 Eylül haftasında UN Global Compact, 2030 gündemi ilerleme sürecinde kilit rol oynayan şirketlerin üst düzey yöneticilerini ve kurumsal sürdürülebilirlik uzmanlarını New York’ta BM Genel Merkezi’nde gerçekleşen 74. BM Genel Kurulu kapsamında düzenlenen UN Global Compact Liderler Haftası’nda bir araya getirdi.
Liderler Haftası; iklim değişikliği, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, sürdürülebilir kalkınma için finansman ve evrensel sağlık konularında üst düzey katılımla üst düzey zirve ve toplantılara ev sahipliği yaptı. Zirve kapsamındaki etkinliklerde “kimseyi geride bırakmama” ana mesaj olarak verilirken oturumlarda küresel işbirliklerinin önemine dikkat çekildi.
Hafta kapsamında gerçekleşen etkinliklerden öne çıkanlar:
İklim Eylemi Zirvesi
74. BM Genel Kurulu kapsamında düzenlenen İklim Eylemi Zirvesi’nde, UN Global Compact tüm CEO’ları iklim değişikliği ile mücadele için harekete geçmeye davet etti. Zirve öncesi yayımlanan raporda, 2015-2019 yılları dünyanın en yüksek sıcaklık ortalamasına sahip olduğu dönem olarak açıklanırken son 5 yıllık dönemin, 2011-2015 arasındaki döneme göre ortalama 0.2 °C daha sıcak geçtiği belirtildi. Rapordaki bir başka önemli bulgu ise, son 40 yılda Kuzey Kutbu bölgesindeki buzulların her 10 yılda ortalama %12 küçülmesi olarak öne çıktı. Mevcut hedeflere rağmen karbon salınımının arttığı da açıklandı.
Zirveye iklim aktivisti Greta Thunberg’in konuşması damgasını vurdu. Thunberg ile birlikte yaşları 8 ila 17 arasında değişen farklı ülkelerden 15 çocuk, Türkiye, Almanya, Arjantin, Brezilya ve Fransa’yı bu ülkelerde yaşanan çevresel afetler ve kirliliğin endişe verici olması gerekçesiyle UNICEF’e şikayet etti. Thunberg, Zirvede yaptığı konuşmada liderleri sert bir dille eleştirerek “Benim burada olmamam gerek, okulda olmalıydım. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi benden çaldınız. Yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistem çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümeden bahsediyorsunuz.” dedi.
Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü, zirvede yaptığı açıklamada Rusya’nın Paris Anlaşması’nı kabul ettiğini ve bu anlaşmanın tam katılımcısı olacağını açıkladı. Paris Anlaşması’nı 2016 yılında imzalayan ama meclisten geçirmeyen Türkiye ise Fransa, Almanya, BM ve Dünya Bankası’nın anlaşmayı meclisten geçirme adına sunduğu ‘finans paketi’ teklifi ile yakın zamanda konuyu ele alacağı sinyallerini verdi.
Özel Sektör Forumu (The Private Sector Forum)
BM İklim Eylemi Zirvesi kapsamında düzenlenen Özel Sektör Forumu iki etkinliğe ev sahipliği yaptı. Sabah seansında “1.5˚C Gelecek için Dönüştürücü İş Dünyası Liderliği (Transformative Business Leadership for a 1.5˚C)” konulu panel dünyanın iklim krizi ile mücadelesinde kolektif bir eylem sürecine acilen uyum sağlamasına yardımcı olmak ve nesiller arası bir diyalog ortamı sağlamak amacıyla 350’den fazla küresel iklim liderini bir araya getirdi.
Sağlık Herkesin İşi Çalıştayı (A workshop on Health is Everyone’s Business)
Uluslararası Sağlık Güvencesi Üst Düzey toplantısının yan etkinliği olarak düzenlenen “Sağlık Herkesin İşi (Health is Everyone’s Business) çalıştayında UN Global Compact’in Amaç 3 çerçevesinde sağlıklı yaşamsal alanların oluşturulması için iş dünyasının atacağı adımlar konusunda ilke temelli bir yaklaşımla hazırladığı eylem planı sunuldu.
SKA İş Dünyası Forumu (SDG Business Forum)
4. SDG İş Dünyası Forumu bu yıl “SKA’lar… Sözleri Gerçeğe Dönüştürmek” (The SDGs… Turning Promises into Reality”) temasıyla BM SDG Summit kapsamında düzenlendi. Forum Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmada iş dünyasının eylemlerini ve işbirliklerini desteklemek amacıyla çok paydaşlı bir platform hedefiyle yola çıktı. Forum kapsamındaki oturumlarda özel sektör-kamu diyalogunun artırılması, işbirliklerinin harekete geçirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmayı hızlandıracak yenilikçi çözümlerin keşfedilmesi gibi konular ön plana çıktı.
Forum kapsamında düzenlenen “Trailbazing Women’s Reception” etkinliği kapsamındaki panelde Lise Kingo UN Global Compact’in yeni inisiyatifi “Target Gender Equality”’nin de duyurusunu yaptı.
Kurumsal SKA Finansmanı ve Yatırımı konulu Üst Düzey CEO Yuvarlak Masa Toplantısı (The High-level CEO Roundtable on Corporate SDG Finance and Investment)
Liderler Haftası kapsamında düzenlenen “Kurumsal SKA Finansmanı ve Yatırımı” konulu toplantıda SKA yatırımları konusunda öncü olan şirketlerin CEO’ları bir araya geldi. SKA’lara yönelik yatırımların artması için atılacak adımların tartışıldığı toplantıda “Financial Innovation for SDGs” Eylem Platformu’nun çalışmaları da masaya yatırıldı. Piyasanın derinleşmesi için özel sektörün ihtiyacını karşılayacak yenilikçi finansal araçlara ilişkin görüş alışverişi yapılan toplantıda, UN Global Compact CEO’su Lise Kingo yeni kurulması planlanan UN Global Compact CFO Ağı’nın duyurusunu yaparak geleceğimiz için ihtiyaç duyulan finansman konusunda işbirliğinin önemine dikkat çekti.