
03 Haz Sürdürülebilir Bankacılık ve Finans Delegasyonu Paris’te Toplantılar Gerçekleştirdi
(1-3 Haziran 2015, Paris) Global Compact Türkiye, Fransız Kalkınma Ajansı ve Global Compact Fransa ortaklığında düzenlenen bir delegasyon ziyareti ile Türk bankacılığı temsilcileri Fransız meslektaşlarıyla 1-3 Haziran tarihlerinde bir dizi toplantılarda bir araya geldiler.
Global Compact Türkiye, Fransız Kalkınma Ajansı ve Global Compact Fransa ortaklığında 1-3 Haziran 2015 tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te Sürdürülebilir Bankacılık ve Finans Delegasyonu ziyaretleri gerçekleştirildi. Türkiye’den Garanti Bankası, Odeabank, TEB, TSKB, Türkiye İş Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası’ndan 12 temsilcinin katılımıyla düzenlenen ziyaretlerde delegasyon sırasıyla, AFD (Fransız Kalkınma Ajansı), Proparco (Fransız Kalkınma Ajansı’nın fon sağlayan iştiraki), Engie (eski adıyla GDF-SUEZ), Credit Agricole, Societe Generale ve BNP Paribas kuruluşlarından temsilcilerle bir araya geldi.
2015 yılında İklim Zirvesi Taraflar Konferansı’na (COP21) Paris’in ev sahipliği yapacak olmasından ötürü bankalar ve finansman kuruluşlarının iklim değişikliğine yaklaşımı gündemde üst sıralarda yer aldı ve kurumların bu doğrultuda zirveye yönelik hazırlıkları ve çalışmaları paylaşıldı. Bununla beraber, söz konusu kuruluşların sektörlerinde sürdürülebilirliğe yaklaşımları, stratejileri, uygulamaları, sürdürülebilirlik yönetim yapıları, paydaşlarla etkileşimleri, iklim değişikliği finansmanı, sektörde Ekvator Prensipleri’nin uygulanışı ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk çalışmalarına dair deneyim paylaşımı gerçekleştirildi.
Ziyaret edilen kuruluşlar finansman sağlama süreçlerinde çevresel ve sosyal etki değerlendirmelerini fon sağladıkları sektörlere özgü şekilde paylaştılar. Sağlanan finansmanlarda uzun vadeli izleme mekanizmalarının yanı sıra, kurumların kapasitelerini de geliştirmeye yönelik yaklaşımlar sergilediklerini sunan kurumlar, Ekvator Prensipleri’nin de sektöre ve kurumlarına kazanımlarından sıkça bahsettiler. Finansman ayağındaki uygulamalarını kapsamlıca anlatan kuruluşlar, bununla beraber kurumları dahilinde (Yönetim Kurulu’nda temsiliyet de dahil) cinsiyet eşitliği, ayrımcılıkla mücadele, kurumsal etik uygulamaları ve finansal okur yazarlık çalışmaları gibi faaliyetlerinden de sunumlar gerçekleştirdiler.
Delegasyon ziyaretleri kapsamında kurumların sürdürülebilirlik birimlerinden üst düzey ve uzman seviyesinde yetkililerle doğrudan temas kuran Türk kurumlarının temsilcileri, kendi uygulamalarını ve yaklaşımlarını da Fransız meslektaşlarıyla paylaşma fırsatı yakaladılar. 2013 yılında Global Compact Hollanda ortaklığında Amsterdam’da gerçekleştirilen Sürdürülebilir Bankacılık ve Finans Delegasyonu çalışmasının ardından bu nitelikteki ikinci çalışmasını gerçekleştiren Global Compact Türkiye, bünyesi kapsamındaki Sürdürülebilir Bankacılık ve Finans Çalışma Grubu ile sektördeki ulusal ve uluslararası başarılı uygulamaları imzacıları ile birlikte yaygınlaştırmaya devam edecek.