20 Kas UN Global Compact Türkiye Başkanı Dr. Yılmaz Argüden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği İş Forumu kapanış oturumunda yer aldı
(20 Kasım 2013, Varşova) 19-20 Kasım’da Varşova’daki BM İklim Konferansı kapsamında ilk kez gerçekleştirilen İklim Değişikliği İş Forumu’na UN Global Compact Türkiye Başkanı olarak katılan Dr. Argüden, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da katıldığı Kapanış Oturumunda Global Compact Çin Başkanı ve Sinopec Genel Sekreteri Wensheng Huang ile birlikte Yerel Ağları temsil etti.
Dr. Argüden “Çevresini korumayanın çevresi kalmaz. Küresel sorunların çözümleri küresel yönetişim sistemlerinin ve vergilendirme bazı gibi yerleşik düzenlerin gözden geçirilmesini gerektiriyor. İyi örneklerin teşvik edilmesi ve paylaşılması inovasyonu hızlandırır. Türkiye’de uyguladığımız finans, medya kurumları gibi ‘doğal paydaşlarla işbirliği’ stratejileri tüm dünyaya yaygınlaştırılabilir.” dedi.
19 Kasım’da açılışı yapılan İklim Değişikliği İş Forumu’nda ilk defa özel sektör ve kamu sektörü, ortaklaşa olarak iklim değişikliği sorununa bir çözüm üretmek üzere bir araya geldiler. Diplomatlara, politikacılara ve dünya liderlerine CEO’lar, işletmelerin ve yatırımcıların iklim değişikliklerine karşı çalışmalarını sergilediler. COP19/CMP9 kapsamında gerçekleştirilen İş Forumu, iklim değişikliği alanında işletmelerin yenilikçi yaklaşımlarının ölçeğini genişletmek ve Devletler bazında iklim politikalarına bilinci artırmayı hedeflemektedir. Forum, UN Global Compact, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve BM Çevre Programı tarafından düzenlenmiştir.
Konferansta, 2020’ye kadar 100% geri dönüştürülmüş enerji kullanmayı hedefleyen firmaların yanı sıra dünya çapındaki etkinliklerin karbon ayak izini dengelemeye yönelik projeler gibi iklim değişikliğine karşı yenilikçi çözümlerin bazıları sergilenmiştir. Bu çözümler üzerinden de dünyanın ilk karbon dengelemesi yapılmış Olimpiyatları’nın gerçekleşebileceği müjdesi verilmiştir.
BM Çevre Programı Genel Direktörü Achim Steiner, “Çevresel değişim hızlandıkça yeni ve gelişen zorluklar yaratıyor, fakat bunlar aynı zamanda işletmeler için fırsat olabilir” şeklinde konuştu. Steiner, “Ancak bu gerçeklerle yüzleşen şirketlerin bu süreçte ayakta kalması mümkün; çünkü iklim değişikliği ve doğal kaynakların azalması geleceğin kar ve zarar dengelerini şekillendirip, yeni ve daha akıllı pazarlar yaratacak” diyerek sözlerine ekledi.
