
25 Haz Yılmaz Argüden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda iyi yönetişim ve işbirlikleri çağrısı yaptı
(23-25 Haziran 2015, New York, ABD) UN Global Compact girişiminin 2015’te 15. yılını doldurması vesilesiyle 23-25 Haziran 2015 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde “Global Compact +15: Business as a Force for Good” (İş Dünyası: Daha İyi Bir Dünya için İtici Güç) adlı konferans gerçekleştirildi. Dünyanın en yaygın sürdürülebilirlik platformu olan UN Global Compact girişiminin geleceğinin kamu ve özel sektör liderleriyle değerlendirildiği BM Genel Kurul oturumunda Ulusal Ağlar Dünya Başkanı olarak konuşan Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, “Güven, iyi yönetişimin özü ve sürdürülebilir kalkınmanın da temelidir. Daha iyi ve sürdürülebilir bir gelecek için tüm kurumlar iyi yönetişim ve işbirlikleri geliştirme konusunda sorumluluk üstlenmelidir” dedi.
BM Genel Kurul oturumunda BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM Genel Kurul Başkanı Sam K. Kutesa, Nestle CEO’su Paul Bulcke, Unilever CEO’su Paul Polman, Sinopec CEO’su Fu Chengyu gibi küresel liderler de birer konuşma yaparak iş dünyası ve sivil toplum liderlerini evrensel sorunların çözümü için Birleşmiş Milletler ile işbirliğine çağırdılar.
UN Global Compact girişiminin 15. yılını doldurması vesilesiyle düzenlenen ‘Global Compact +15: Business as a Force for Good’ konferansında iş dünyası ve sivil toplum BM’de bir araya gelerek evrensel sorunların aşılmasında özel sektörün rolünü değerlendirdi ve örnek uygulamaları paylaştı. Global Compact kuruluşundan beri geride bırakılan 15 yılda dünya çapında kazanımların kamu ve Birleşmiş Milletler temsilcileriyle değerlendirildiği Genel Kurul oturumunda konuşan Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, “Global Compact son 15 yılda dünya kurumsal sürdürülebilirlik gündeminin en önemli belirleyicisi oldu. Bugün 100’e yakın ulusal ağ sürdürülebilir kalkınma yolunda yenilikçi ve kapsayıcı çalışmalar gerçekleştiriyor. Ancak, evrensel sorunların çözümü için daha alacak çok yolumuz var. Güven, iyi yönetişimin özü ve sürdürülebilir kalkınmanın da temelidir. Daha iyi ve sürdürülebilir bir gelecek için tüm kurumlar iyi yönetişim ve işbirlikleri geliştirme konusunda sorumluluk üstlenmelidir. Finansman veya satın alım kriterleri gibi vergi sistemini de sorumlu iş yapan kuruluşları ödüllendirecek şekilde kurgulamamız gerekir.” şeklinde konuştu.
25 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirilen konuşma, Birleşmiş Milletler Televizyonu’ndan dünya çapında canlı olarak yayımlandı.
Global Compact +15 kapsamında paylaşılan sürdürülebilir kalkınma vizyonu, Birleşmiş Milletler’in bu sene duyuracağı küresel sürdürülebilir kalkınma gündemini de (Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri – SKH) içeriyor. Global Compact Ulusal Ağları, şirketler, yatırımcılar, akademisyenler, sivil toplum, işçi örgütleri ve BM özel sektör temsilcilerinden 1000’i aşkın katılımcının yer aldığı Konferansta Türkiye’yi temsilen Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden ile ARGE Danışmanlık, Boyner Holding, Garanti Bankası, TİSK, TÜSİAD ve Yaşar Üniversitesi temsilcilerinden oluşan bir delegasyon katılım sağladı.
Toplantı kapsamında Global Compact inisiyatiflerinden Barış İçin İş Dünyası, İnsan Hakları ve Çalışma Standartları Çalışma Grubu, Çocuk Hakları ve 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi, Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Danışma Kurulu, Ulusal Ağlar Yıllık Forumu, Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu ve Sürdürülebilir Kalkınmada İş Dünyası Kuruluşları Forumu gibi çeşitli çalışma kolları toplantılar gerçekleştirdiler. Ayrıca, Global Compact’in en yeni çalışma platformu olan Hukukun Üstünlüğü İçin İş Dünyası girişimi de toplantı kapsamında tanıtıldı.
UN Global Compact (Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi), sürekli rekabet içindeki iş dünyasında ortak bir kalkınma kültürü oluşturmak üzere evrensel ilkeler öneren yenilikçi bir kurumsal sorumluluk yaklaşımıdır. Vizyonu, “sürdürülebilir ve kapsamlı küresel ekonomi” olan Sözleşmeye taraf olmak tamamen gönüllülük esasına dayanmaktadır. Toplam 304 imzacısı ile Global Compact Türkiye Ulusal Ağı, dünyadaki 11’inci, Avrupa’daki 5’inci en büyük Ulusal Ağ’dır.
“Global Compact +15: Business as a Force for Good” / Global Compact Türkiye
Basın Bülteni (Türkçe)
Basın Bülteni (İngilizce)
Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden’in “Global Compact +15: Business as a Force for Good” Konuşması