01 Kas “Zaman Söylemden Harekete Geçme Zamanı”
İş Dünyasının Paydaşları Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri İçin Bir Araya Geldi:
“Zaman Söylemden Harekete Geçme Zamanı”
(İstanbul, 1 Kasım 2019) TÜSİAD girişimiyle Global Compact Türkiye, Hedefler İçin İş Dünyası Platformu (B4G), Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) Türkiye, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve Columbia Global Centers | İstanbul işbirliğinde düzenlenen “Sözlerden Eyleme: Sürdürülebilir Kalkınma Nasıl İvme Kazanır?” etkinliği iş, akademi ve sivil toplum dünyasını buluşturdu. Birleşmiş Milletler’in yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegeni korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için yaptığı küresel eylem çağrısını temel alan etkinliğe dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Jeffrey D. Sachs ana konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski’nin ardından söz alan Jeffrey D. Sachs “Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi ancak ortak bir çalışmayla mümkün” mesajını verdi.
Sachs: “Zaman söylemden harekete geçme zamanı”
İklim değişikliğiyle etkin mücadelede, yeni iş modellerinin katkısını vurgulayan Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın (SDSN) Küresel Direktörü Prof. Dr. Jeffrey D. Sachs ise özel sektörün istihdama katkısına ve yenilikçi yatırımlarla geliştirilen iş modellerinin rolüne değindiği konuşmasında şu mesajları verdi: “Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi ancak ortak bir çalışmayla mümkün. Tüm ülkelerin sorunları var; ancak paydaşların etkin ve verimli işbirlikleriyle, aslında sorunlara çözümlerimiz de var. Akılcı düşünerek, bilimin peşinden giderek ortak geleceğimiz için sorunlarımızı çözebiliriz. Çin’de yeni şahit olduğum pek çok alanda meydana gelen teknolojik dönüşüm ve dijitalizasyon, sorunların çözümü olduğuna, çözümlerin geliştirilebildiğine çok iyi bir örnek. Türkiye Asya’yı batıya bağlayan önemli bir köprü. Türkiye’nin bu yenilikleri ve teknolojik dönüşümü yakalayarak ülkenin geniş yenilenebilir enerji kaynaklarını akıllıca kullanacağına inancım tam. Zaman söylemden harekete geçme zamanı.”
Sürdürülebilir kalkınma için aşılması gereken zorluklar masaya yatırıldı.
Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü’nün konuşmacı olarak yer aldığı panelin moderatörlüğünü Purpose-Sustainable Ideas Direktörü Dilek Bil’in yaparken, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü ve SDSN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmed Özkan, SDSN Global Direktörü Prof. Dr. Jeffrey D. Sachs, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin ve B4G Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Diren panelin diğer konuşmacılarıydı. Panelde sürdürülebilir kalkınma alanında iş dünyası ve paydaşlar tarafından elde edilen başarılar ve aşılması gereken zorluklar tartışıldı.
Dördüncü: “Global Compact Türkiye olarak önümüzdeki dönemde bir hedefimiz var: şirketlerimizi somut hedefler koyma ve koydukları bu hedefleri takip etme konusunda teşvik etmek ve desteklemek”
Etkinliğin paydaşlarından Global Compact Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü “Sürdürülebilirliğin Türkiye’de birçok kurumun gündemine girdiğini görmek memnuniyet verici. Ancak hedefimiz bu farkındalığın aksiyona dönüşmesi olmalı” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde UN Global Compact’in küresel çapta başlattığı kimi inisiyatifleri Türkiye’de uygulayarak şirketlere hedefler koymalarını destekleyecek programlar sunacağız. Bu programlar iklim değişikliği, inovasyon ve toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanırken CFO’lar arasında kuracağımız network ile de sürdürülebilir finans konusunu bir üst seviyeye taşıyacak, şirketlerin hedeflerini eyleme taşımalarını sağlayacağız. “